heatmap van de blog die hieronder staat
Ik ben super enthousiast over het verschijnsel heatmap. Het is een kleurenweergave van de manier waarop bezoekers van een site hun muis bewegen. Een beetje eng is het ook. Ik heb het geïnstalleerd (het was twee dagen werk voordat het echt lukte), en ik kan nu precies zien hoe jij als lezer je muis beweegt over mijn pagina. Want dat is wat mensen blijkbaar doen. Ze hebben de neiging om hun muis te bewegen naar de plek waarnaar ze kijken. Dat lukt dankzij een zogenaamde tracking code; een code in programmeertaal die je in het onderwaterscherm van je site plakt. Duidelijk leesbare datum en steeds nieuwe informatie Zo kon ik zien dat veel mensen in het begin kijken naar de datum van het blog (zie het gele vlekje midden rechts). Logisch eigenlijk, toen ik dat zag realiseerde ik me pas dat ik het zelf ook doe. Bij internet weet je maar nooit of je informatie zit te lezen van jaren geleden, die misschien al lang is achterhaald. Een duidelijk leesbare datum én regelmatig verversen van je informatie is om die reden dus wel belangrijk. In principe houden niet veel mensen van lezen, zeker niet vanaf een beeldscherm. Dus als je die moeite doet wil je graag zeker weten dat de informatie actueel is. Opsommingen Ook kon ik zien dat veel mensen houden van opsommingen (zie de rode vlekken links in de heatmap hierboven). Ze zijn:
Je krijgt op die manier dus zonder al teveel inspanning een goed idee van de centrale boodschap. Je weet dat de zender van de boodschap zich echt even heeft verdiept in een kernachtige weergave. Er staat geen ballastinformatie in. Anton Tsjechov, 1889 Houd het kort! Alle moeite die de zender heeft gedaan om het overbodige te schrappen, kun je jezelf als lezer besparen. Trouwens, de Russische schrijver Tsjechov was daar een held in. Ik houd bij het schrijven altijd een lied in gedachten, geschreven voor de musical ter ere van hem. Klik op zijn foto of hier voor zijn tip. Tsjechov en de heatmap
Tsjechov en de heatmap; daar zit een hele ruime eeuw tussen. Maar Tsjechovs schrijftips snijden wat mij betreft nog altijd hout. Zoals dat geldt voor alles: behoud het goede en sta open voor alles wat nieuw is. En houd vooral het hoofd koel, te midden van al het nieuwe mediageweld! (En nu maar kijken hoe er geklikt en gesurft wordt op deze pagina. Overigens, geen zorg: die heatmap gegevens zijn niet gekoppeld aan locatie, dus ik weet niet precies van wie de muisbewegingen zijn.)
0 Comments
Leave a Reply. |
AuteurLiesbeth van Houten is zelfstandig communicatieadviseur en (web)tekstschrijver. Archives |